Werken tijdens de zwangerschap? Dan kan het nuttig zijn deze tips goed door te nemen. Werken tijdens de zwangerschap klinkt vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Als zwangere vrouw zul je tegen een aantal dingen aanlopen. In dit artikel vind je alles over werken tijdens de zwangerschap.
Belangrijkste punten:
- Voldoende rust, gezond eten en comfortabele kleding helpen om de zwangerschap op het werk goed door te komen.
- Kijk naar het veranderen van dingen op het werk en thuis om het werken tijdens de zwangerschap gemakkelijker te maken.
- Het is een goed idee om je voor te bereiden op je ouderschapsverlof en vroeg in je zwangerschap weer aan het werk te gaan.
Werken en zwanger zijn: tips voor thuis en op werk
Werken tijdens de zwangerschap – vooral tijdens de eerste maanden – kan lastig zijn als je last hebt van ochtendmisselijkheid en je erg moe voelt. Er zijn 3 belangrijke dingen die u kunt doen om deze symptomen te beheersen:
- Eet kleine, regelmatige, gezonde maaltijden en tussendoortjes.
- Drink veel water.
- Rust zoveel mogelijk.
Je kunt misschien ook wat veranderingen aanbrengen op het werk en thuis om beter voor jezelf te zorgen. Hier zijn enkele ideeën:
Op het werk
- Neem indien mogelijk regelmatig pauze, ook al is het maar een paar minuten per keer.
- Draag comfortabele schoenen en kleding. Sommige vrouwen vinden het dragen van compressiekousen of sokken helpt bij vermoeide benen. Ook kan het helpen om een buikband te dragen ter ondersteuning van de zware buik.
- Doe mindfulness-oefeningen van 5 minuten of ademhalingsoefeningen om je energieniveau te verhogen.
- Vermijd de hele dag staan. Probeer zoveel mogelijk te gaan zitten om rug- en beenpijn te verlichten.
Thuis
- Rust wanneer je kunt en ga indien mogelijk vroeg naar bed.
- Probeer regelmatig te ontspannen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om voor het slapengaan een warme douche of bad te nemen of te lezen.
- Vraag en accepteer hulp van familie en vrienden. Ondersteuning van mensen om je heen kan je meer tijd geven om te rusten.
- Doe regelmatige, zachte tot matige lichamelijke activiteit om uw slaap te verbeteren, uw energie te stimuleren, rugpijn te verlichten en meer.
- Maaltijden voorkoken en invriezen, zodat je minder vaak hoeft te koken. Dit is geweldig voor dagen dat je erg moe bent.
Voor veel vrouwen beginnen zwangerschapssymptomen in het tweede trimester te verminderen. Het kan zijn dat je minder last hebt van ochtendmisselijkheid en dat jouw humeur en energieniveau verbeteren.
U kunt met uw huisarts of verloskundige praten over meer manieren om uw zwangerschapssymptomen te beheersen. En het is belangrijk om uw huisarts te raadplegen voordat je nieuwe dingen gaat proberen of gaat gebruiken.
Werken tijdens de zwangerschap: tips
Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om werken tijdens de zwangerschap een comfortabele en positieve ervaring te maken.
Dingen gemakkelijker maken
- Bedenk wat het leven op werk gemakkelijker kan maken, bijvoorbeeld buiten de spits naar werk reizen, een tijdelijke autoplaats hebben of thuiswerken.
- Probeer vergaderingen zo te plannen dat mensen naar je toe komen, of zet videogesprekken op.
- Als je een zwangere tijdelijke werkkracht bent, is het oké om de manager te laten weten wat jouw ideale werktijden zijn. Als je bijvoorbeeld het meest efficiënt werkt na 11 uur ’s ochtends wanneer de ochtendmisselijkheid is afgenomen, kan de werkgever je deze uren mogelijk geven.
- Denk vooruit over hoe te reageren op lastige situaties. Mensen kunnen bijvoorbeeld commentaar geven op uw buik of deze zelfs aanraken. Het is oké om mensen te vertellen dit niet te doen als je je er ongemakkelijk bij voelt – het is jouw lichaam.
Dingen regelen op het werk
- Afhankelijk van jouw baan, moet je mogelijk de collega’s en/of klanten laten weten hoe jouw rol zou kunnen veranderen.
- Begin met het plannen van een overdracht door te noteren welke delen van je baan je aan anderen moet geven als je met verlof bent. Plan training en overdrachtsactiviteiten ruim van tevoren, zodat je niet merkt dat je te veel doet of gestrest raakt voordat je met verlof gaat.
- Als de dingen niet volgens plan verlopen en je je overweldigd voelt, vertel dit dan aan de manager of teamleider en bespreek manieren om de werkdruk te verlagen.
Naar zwangerschapsafspraken gaan
- Plan medische afspraken en vrije tijd indien mogelijk van tevoren in.
- Vraag de verloskundige of arts naar plaatselijke klinieken en gezondheidsdiensten die op voor jou geschikte tijden geopend zijn, bijvoorbeeld buiten kantooruren.
- Als je incidenteel of in ploegendienst bent, kun je mogelijk op feestdagen werken om het inkomen dat je verliest wanneer je vrijaf neemt voor afspraken, in te halen. Feestdagen bieden meestal een hoger loon.
- Probeer je niet schuldig te voelen over het vrij nemen van afspraken of het opnemen van ziekteverlof als je je niet goed voelt. Je hebt er recht op!
Je terugkeer naar je werk plannen na zwangerschapsverlof
Veel werkende ouders zeggen dat ze hadden gewild dat ze meer hadden nagedacht over de voorbereiding op hun terugkeer naar het werk voordat ze met ouderschapsverlof gingen. Dit kan de ervaring om weer aan het werk te gaan positiever en minder stressvol maken.
Plannen is geweldig, maar houd er rekening mee dat je ideeën en plannen kunnen veranderen nadat je bent bevallen. Misschien wil je langer thuis blijven dan je eerst dacht of eerder dan gepland weer aan het werk gaan. Er zijn regels over deze dingen, dus je moet deze met de werkgever bespreken. Het is een goed idee om jezelf de tijd te geven om na te denken, te praten en te onderhandelen.