Welke zijn de stralingsbronnen?

← terug naar de vorige pagina

Draadloze DECT telefoon

Plaats draadloze telefoons niet vlakbij de slaapkamer of speelruimte

De meeste draadloze huistelefoons werken vandaag volgens de zogenaamde DECT-standaard (‘Digital Enhanced Cordless Telecommunication’). Bij deze technologie stuurt het DECT basisstation 24 uur per dag een digitaal en gepulst (100 Hz) signaal uit.

De DECT technologie wordt sinds de jaren 90 gebruikt voor draadloze telefonie. Voordien werkten de draadloze telefoons met CT-technologie (Cordless Telephony).

CT-telefoons werken op basis van analoge signalen, terwijl DECT werken met digitaal gepulste signalen. Dit verhoogt het bereik van de telefoon en de kwaliteit van de gesprekken. Helaas is deze pulstechniek ook veel schadelijker voor de gezondheid. Het stralingsniveau van een DECT basisstation is vergelijkbaar met een zendmast op relatief korte afstand. De gebruikte frequentie ligt in het gebied van 1880 en 1900 MHz. De handset van een DECT-telefoon zendt enkel straling uit tijdens het bellen, maar dan wel tegen je hoofd.


Tips voor gebruik

  • Vermijd draadloze DECT telefoons in huis.
  • Kies eerder voor een telefoon met draad of voor een stralingsarme draadloze telefoon. Een gewone DECT straalt voortdurend en altijd op maximaal vermogen. Stralingsarme modellen (vaak ook ecoDECT genoemd) stralen enkel als er gebeld wordt en passen hun vermogen aan aan de afstand tot het basisstation. Als u dichter bij het basisstation staat zal dat dus minder krachtig stralen dan wanneer u verderaf staat.
  • Plaats draadloze telefoons niet vlakbij de slaapkamer of speelruimte.
  • Bescherm u met Belly Armor-producten als u uw telefoon gebruikt.

Meer informatie over deze stralingsbron