Jouw baby huilt in slaap: wat nu? Jouw kindje rustig zien slapen is iets dat veel ouders koesteren. Ten eerste omdat we allemaal de indruk hebben een engeltje te observeren, en dan omdat we eindelijk kunnen genieten van een beetje me-time. Dus wat te doen als deze situatie onhaalbaar lijkt en jouw welverdiende nachtrust gevuld is met gehuil en tranen? Blijf lezen! We bespreken de redenen die voorkomen dat je baby onrustig slaapt!
De redenen waarom baby huilt in slaap
Jouw baby huilt in slaap: er zijn meerdere redenen waarom je baby tijdens het slapen kan huilen. De eerste is de meest voor de hand liggende en meest geruststellende, dus laten we daar maar mee beginnen!
Slaapcyclus wisseling
Jouw baby wisselt regelmatig van slaapcyclus. Er zijn zo ongeveer 4 verschillende fases bij de slaap van jouw baby:
- Jouw baby valt in slaap.
- Begin van de slaap.
- Diepe slaap, ademhaling wordt regelmatig.
- REM-slaap, hierin gaat jouw baby dromen.
Zodra jouw baby de volgende fase in gaat, kan hij of zij weer wakker worden. Of onrustig en dus gaan knorren, rollen, geluidjes maken óf gaan huilen. Ze kunnen hierbij ook tijdens het slapen huilen. Maak je hierover niet te veel zorgen.
Wil je hem of haar troosten? Dat hoeft niet, en is beter van niet. Zodra jouw kindje slaapt en even kort huilt kan het zijn dat hij of zij even onrustig is geworden. Maar vaak valt jouw kleintje binnen een paar minuten weer muisstil in slaap. Gaat het gehuil door? Ga dan zeker even kijken!
Nachtelijke paniekaanvallen
Over het algemeen duidt een huilende baby op een baby die bang of angstig is. De kreten kunnen optreden vanwege een nachtelijke paniek. Nachtelijke paniekaanvallen gebeuren alleen bij baby’s ouder dan 2 maanden en komt meestal vroeg in de nacht voor. Dan schreeuwt je baby en ziet hij of zij er bang uit, ze herkennen je niet.
Je baby vertolkt de stress of de vermoeidheid van de dag. Nachtelijke paniekaanvallen komen vaak voor wanneer de baby een moeilijke periode heeft doorgemaakt – een nieuw huis, een vermiste ouder of de komst van hun broer of zus. Wanneer het gebeurt is het belangrijk om jouw kindje niet wakker te maken of te troosten – dit kan de neiging hebben om het tegenovergestelde effect teweeg te brengen. Je baby leert langzaam zijn angsten onder controle te krijgen en gaat weer slapen zonder de aanwezigheid van mama en papa!
Nachtmerries
In het tweede geval, wanneer het huilen later op de nacht plaatsvindt, heeft de baby waarschijnlijk een nachtmerrie. Nachtmerries beginnen meestal tussen 12 en 18 maanden en zijn gewelddadiger dan nachtelijke paniekaanvallen. Toch geen reden tot paniek! Dit is een must in de ontwikkeling van het kind. Als hij of zij wakker wordt, is het belangrijk om hem of haar gerust te stellen.
Maar net als bij nachtelijke paniekaanvallen, vermijd dit teveel doen. De baby moet leren om weer alleen te gaan slapen zonder systematisch zijn of haar ouders nodig te hebben! Je kunt vanuit een andere kamer met de baby praten en jouw aanwezigheid laten voelen.
De belangrijkste regel?
Er dient zich maar aan één regel te houden: voorkom dat het kindje het wakker worden associeert met prettige of positieve gevolgen. Als dat gebeurt, worden baby’s steeds vaker wakker. Andere redenen voor het huilen van baby’s tijdens het slapen zijn honger, slechte spijsvertering of een volle luier.
Baby huilt in slaap voorkomen: de bedtijd routine

Je weet het waarschijnlijk al – het is erg moeilijk om je baby gerust te stellen als hij huilt. Dit betekent dat jouw baby je aanwezigheid zal associëren met weer in slaap vallen. Daarom is het uiterst belangrijk om ontwaken te voorkomen. Om dat te doen, is niets effectiever dan het creëren van een prettige bedtijdroutine!
Je moet een bedtijdritme creëren dat de baby geleidelijk kalmeert om paniekaanvallen en nachtmerries zoveel mogelijk te vermijden. Om de routine voor het slapengaan effectief te laten zijn, is het belangrijk om consequent te zijn en jouw kindje elke avond rond dezelfde tijd naar bed te brengen. Profiteer van dit moment om samen een gezellig moment door te brengen. Je kunt een liedje zingen, een verhaal vertellen, een boek lezen of je buik zachtjes masseren om spijsverteringsproblemen te voorkomen.
Onze tips voor een goede nachtrust!
Naast de routine voor het slapengaan, zijn hier enkele tips om je baby te helpen goed te slapen:
- Check de temperatuur van de kinderkamer! Deze moet ongeveer tussen de 18 en 22°C zijn.
- Het is belangrijk om de kamer te luchten – open elke dag de ramen om frisse lucht binnen te laten
- Gebruik een geschikte en stevig baby matras die past bij de rug van de baby.
- Zorg ervoor dat je baby niet te veel zweet. De stof van het matras moet aangepast worden en het is belangrijk om dekens en dekbedden bij jonge kinderen te vermijden. Je kunt in plaats daarvan de voorkeur geven aan een babyslaapzak of een pyjama’s.
- Vermijd te grote of te veel knuffels die de baby ’s nachts wakker kunnen maken.
- Maak de baby vooral niet wakker bij het eerste huiltje. Het is mogelijk dat ze huilen terwijl ze nog slapen. Je kunt de kamer bekijken, maar dat is alles.
- Ten slotte, als de baby wakker is, kun je hem troosten, maar vermijd het ten koste van alles om de baby uit bed te halen. ’s Nachts wakker worden mag niet als iets positiefs of plezierigs worden ervaren!
Lees ook: